2013 m. gruodžio 5 d., ketvirtadienis

Mini stollen'ai


Kalėdinių kepinių sąrašą šiais metais sudariau gan ilgą, jau nuo rudens rašiausi, planavau, ieškojau receptų, bet matyt teks apsiriboti ties keliais kepiniais, kurių manau tikrai užteks ir dovanoms, ir pačioms šventėms. Labiausiai noriu išsikepti kūčiukų, pamenu, kaip būdama vaikas su močiute minkydavau tešlą ir mums su pussesere atitekdavo gan atsakingas darbas juos pjaustyti. Vieni mažesni, kiti didesni, bet užtat kokie skanūs!
Na o dabar apie stollen'us (štolenus). Tai vokiškas džiovintų vaisių pyragas tradiciškai kepamas Kalėdoms. Šį kartą kepiau su kepimo milteliais, bet labai norisi išmėginti mielinį su marcipanu, tuomet manau formuosiu pyragą, o ne mini gabalėlius. Mes juos ragavom jau sekančią dieną ir tai tikrai mūsų skonio kepinukai, o brandinti tikiu, kad bus dar skanesni. 


Reikės:
100 g minkšto sviesto
150 g varškės
75 g cukraus
300 g miltų
1 a.š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. meduolių prieskonių
50 g smulkintų migdolų
70 g smulkintų džiovintų spanguolių
70 g smulkintų džiovintų abrikosų
50 g džiovintų ananasų
7 v.š. apelsinų likerio

 Paviršiui:
50 g sviesto
cukraus pudros

Iš vakaro džiovintas spanguoles, abrikosus, bei ananasus užpilti likeriu ir palikti per naktį. Sviestą išplakti  su cukrumi iki purumo. Įdėti varškę ir dar šiek tiek paplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, prieskoniais, cinamonu, suberti į sviesto masę ir minkyti. Suberti uogas, bei riešutus ir toliau minkyti, kol tešla taps vienalytė ir nelips prie rankų. Orkaitę įkaitinti iki 180C. Gnybti maždaug graikiško riešuto dydžio gabalėlį tešlos, formuoti rutuliuką, jį paploti ir susukti. Dėti ant kepimo poieriumi išklotos skardos, paliekant tarpus ir kepti apie 15 - 20 minučių. Karštus aptepti lydytu sviestu ir gausiai apibarstyti cukraus pudra. Atvėsusius sudėti bręsti į sandarų indą.
Skanaus! 


Receptas rastas:aguonele.blogspot.com

12 komentarų:

  1. Čia toks receptas, kai perskaičius iškart noriu eiti gaminti!
    Na, bet palauks keletą dienų savo eilės štolenai, nes dabar einu medaus tortą kepti tepti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Štolenai iš tikrųjų yra gėrių gėris,kepsiu vėl kitą savaitę,nes kažkaip greit valgosi,o kur dar Kalėdoms reikia palikt :D
    Su medučiu sugundei, prisipažinsiu nesu kepusi :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš šiandien šį išbandžiau-http://g-blogas.lt/tortai/2013/07/03/plonasluoksnis-medutis.html, tai man gavosi net 2 tortai 16cm skersmens :D
    Keletą medaus tortų esu bandžiusi ir visi jie skanūs.
    Kalėdoms taip pat paliksiu štolenų, nes įdomu, kaip skonis keisis, kadangi pernai keptu brandintu džiovintų vaisių pyragu buvo galima užmušt ką nors, koks kietas buvo :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai gardžiai atrodo medutis,manau reikės ir man pribręsti šiam reikalui :)

    Prajuokinai su Kalėdiniu pyragu, kažin kame bėda buvo?:D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Visi kepiniai pavyksta puikiai (tfu tfu tfu), bet kas tam pyragui nutiko-nežinau. Gal mėnulio fazė netinkama buvo :D
    Šiandien jau ragavom tortą, tai puikus, pakankamai lengvas, tik kitąkart į tešlą meduolių prieskonių įberčiau, nes man būtent jų trūko. Beje, labai greitai ir lengvai pagaminamas tortas. Žodžiu, rekomenduoju iškepti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na paskaičius tokias rekomendacijas nieko kito nelieka, tik gamint :):) ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ragavome ir ką tik iškeptų, ir jau brandintų štolenų-puikūs! Įtraukti į kasmetinių šventinių kepinių sąrašą.
    Ačiū! ♥

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oi kaip džiaugiuosi!:)
    Dėkoju ir aš Aguonėlei už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Super, kasmet ir aš kepu mažiukus :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Skanumėlissssss... Kepiau dovanoms, visi liko sužavėti, kepsiu tikrai dar ne kartą :) Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vaje, Dowe, koks didelis džiaugsmas sulaukti pagyrų iš Tavęs:)
    Ačiū, kad užsuki:)

    AtsakytiPanaikinti