2014 m. kovo 4 d., antradienis

Lietiniai blynai su sūdytos karamelės padažu ir riešutais


Kaip ir kasmet, taip ir šiais metais per Užgavėnes žadėjau kepti mielinius blynus su razinomis, kuriuos visada valgome paskanintus mėlynių uogiene, butinai mėlynių ir ne kitaip. Šiandien savo tradicijas šiek tiek sulaužėme gerąja prasme ir minėsime šią šventę valgydami plonus, aksominius, bei labai gardžius lietinius blynelius su sūdytos karamelės padažu.
Apskritai, lietinių blynų kepimas man visada buvo kažkokia mistika, tai per stori, tai per daug ploni, kurie plyšdavo arba neiškepdavo, bet atėjus blynų šventei, atėjo metas dar kartą pamėginti. Rezultatas mane džiugina, nesvarbu, kad keli blynai skylėti, nesvarbu, kad jie nevienodo storio ir formos, bet  svarbiausia, kad nuo šiol kepsiu juos pati. 


Lietiniams reikės:
200 g persijotų miltų
2 kiaušinių
450 - 550 ml pieno
žiupsnelio druskos
žiupsnelio cukraus
1 a.š. aliejaus
sviesto kepimui

Dubenyje sumaišyti miltus, druską ir cukrų. Padaryti duobutę, į ją įmušti kiaušinius, supilti aliejų ir dalį pieno. Išmaišyti ir po truputį pilti likusį pieną. Tešla turi būti skysta, pastovėjusi šiek tiek sutirštės. Dubenį uždengti ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms.
Įkaitinti didelę keptuvę. Plonai patepti sviestu. Tešlą dar kartą išmaišyti ir pilti apie 3 šaukštus į keptuvę, ją pasukioti, kad pasidengtų visas dugnas. Pastatyti ant ugnies ir kepti apie 1 minutę, tada mentele pajudinti kraštelius ir gražiai apversti, pakepti apie 1 minutę. Viską pakartoti su likusia tešla, o po 2 - 3 blynų keptuvę plonai patepti sviestu.

Sūdytos karamelės padažui:
200 g cukraus
90 g sviesto
120 ml grietinėlės
1/3 ar 1/2 a.š. jūros druskos

Į puodą storu dugnu suberti cukrų, statyti ant vidutinės ugnies ir kaitinti tol, kol cukrus pradės karamelizuotis. Stengtis nemaišyti šaukštu, o pasukioti puodą į šonus. Kai cukrus pradės ruduoti, sumažinti ugnį iki minimumo, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišant kaitinti apie kelias minutes. Supilti grietinėlę, įberti druskos ir dar pakaitinti iki vienalytės konsistencijos.


Lietinius blynus užpilti pasiruoštu karameliniu padažu ir apibarstyti kepintais, bei smulkintais migdolų riešutais.

Skanaus!



Receptas rastas:neringa-blogas.com
Virtuvė 3 (57) 2014

1 komentaras: